keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Palaute toisille ryhmille

Ryhmä 3 - performanssi 

Ryhmän teos otti vahvasti kantaa nykyajan kulutustottumuksiin ja niiden vaikutuksista luontoon. Performanssi oli hyvin puhutteleva ja laittoi ajattelemaan omaa kulutusta. Materiaalivalinnat olivat osuvia - paljon muovipurkkeihin pakattua kosmetiikkaa ja niin sanottua pikamuotia. Tila näkyi vahvasti, paikka oli valittu huolella ja se sopi hyvin teoksen teemaan. Tämän kaltaista teosta voisi hyvin soveltaa kuvataidekasvatukseen. Minun kokemuksen mukaan nuoret tuntuvat olevan hyvinkin kiinnostuneita luontoon liittyvistä asioista ja ovat valmiita tekemään oman osansa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

-----

Ryhmä 5 - veneorigamit

Tulevaisuuden veneissä oli monta ulottuvuutta. Jokainen sai kirjoittaa yhteen veneeseen tulevaisuuden toiveen ja asettaa sen osaksi installaatiota. Tämä oli todella hyvä lisä ja tuntui, että oli itsekin osana teosta tätä kautta. Hieman hiljaisempi rappukäytävä oli hyvä valinta teoksen paikalle ja myöskin itse rappuset olivat loistava oivallus. Niiden avulla näki veneiden ikään kuin lipuvan kohti tulevaisuutta toiveet mukanaan. Tätäkin installaatiota voi soveltaa opetuksessa. Origamien taittelu voisi varmasti olla mieleistä monelle ja teos voisi myös vaihtaa paikkaa tilanteen mukaan ja saada näin uusia tarkoituksia. 




Lopputyö

Tänään aloitimme kurssin lopputyön suunnittelua pienryhmissä. Ideoita tuli mukavasti, ja olimme ryhmän kanssa yhtä mieltä siitä millaisen teoksen haluamme toteuttaa - ja millä välineillä. Koko luokan yhteisenä teemana on tulevaisuus.

Ryhmäni keskittyy maailman turvallisuuteen ja turvattomuuteen koskien muun muassa terrorismia, ihmisoikeuksia, seksuaalista väkivaltaa, suvaitsemattomuutta, sotia, konflikteja ja pakolaisuutta. Aiheet ovat siis todella isoja ja vakavia. Pääsimme ryhmäni kanssa tänään teoksen suunnittelun tasolle. Tarkoituksena on tehdä jonkinlainen valopallo, jonne tulee sisälle eri värisiä valoja. Pallo on tarkoitus muodostaa pajunoksista, jonka päälle virittelemme kankaan. Valojen eteen laitamme pahveja, joihin on leikattu erilaisia kuvioita liittyen aihepiiriin. Näiden kuvioiden on tarkoitus heijastua valopallon sisältä kankaaseen. Vielä on epäselvää, tuleeko tämä toimimaan, mutta teemme kokeiluja! Toiveenamme on tehdä pallosta mahdollisimman iso, ainakin 2 metriä halkaisijaltaan.


-----

Seuraavana suunnittelupäivänä haimme lähimetsästä pajunoksat ja aloimme väkertämään niistä isoja renkaita. Halkaisijasta ei tullut ihan kahta metriä, mutta tarpeeksi suuri kuitenkin. 





-----

Kun suuria renkaita oli valmiina kolme, aloimme liittämään niitä yhteen. Se onnistuikin yllättävän helposti, emmekä tarvinneet ympyrän keskelle tukipilaria. Valmis pallero pysyi hyvin kasassa pelkän rautalangan avulla. Tässä vaiheessa teoksemme suunnitelma muuttui radikaalisti alkuperäisestä. Päätimme luopua harsokankaasta kokonaan, koska pajunoksat rautalankoineen näyttivät niin kivalta, ettemme halunneet peittää sitä. Jotain teos kuitenkin vielä tarvitsi, joten seuraava suunnitelma oli laittaa eri värisiä lankoja palleron jokaiseen tyhjäksi jäävään kohtaan. Lankojen eri värit kuvastavat eri teemoja, joita mietimme jo suunniteluprosessin alussa teokseemme. Sinänsä siis aihe ei ole muuttunut, teos on vain ottanut erilaisen ulkomuodon. Innostuimme langoista tosi paljon, ja ne näyttävät paremmalta kuin mitä alkuperäinen suunnitelmamme oli. Saimme myös paljon kehuja jo tässä vaiheessa muilta ja aika moni myös toivoi, että pääsisi palleron sisälle ikään kuin majaan. 





-----

Lopulta päätimme jättää yhden aukon pallerosta avonaiseksi, jotta sen sisälle pääsee. Teoksesta muodostui näin olleen ikään kuin turvapallo, jonka sisään voi mennä suojaan maailman ahdingolta. Työryhmä testasi sen toimivuuden.



-----

Kurssin lopputöiden katselmuksessa osa porukasta uskaltautui menemään palleron sisälle. Joidenkin mielestä olo tuntui kuin häkkieläimeltä, jotkut puolestaan kokivat sen kodikkaaksi yksiöksi. 














Ympäristöperformanssi

Tänään oli taas vuorossa performanssin tyylistä tekemistä. Valitsin ryhmän, joka lähti Bunkkerin rantaan. Teoksien tuli olla osallistavia siten, että vähintään kaksi muuta ihmistä tuli pyytää mukaan performanssiin tai vähintään ottamaan kuvia. Tehtävän sai tehdä yksin tai pareittain. Ensin ajattelin tehdä yksin, mutta lopulta tein Veeran kanssa yhdessä. Ajatus lähti siitä, että aloimme miettimään kuinka mukavaa olisi mennä soutelemaan. Rannalta löytyikin vene, mutta se oli liian painava kannettavaksi veteen. Performanssista tuli sitten eräänlainen kuivasouturetki ja saatiin yksi ''ulkopuolinenkin'' mukaan. Kalaa ei valitettavasti tullut. Pääsin seuraamaan muidenkin tekemiä ympäristöperformansseja ja ne olivat tosi hienoja ja erilaisia!





Performanssitaidetta voisi olla mukava soveltaa kuvataideopetukseen. Se on jotain ei-niin-tavallista ja sen mahdollisuudet ovat valtavat. Toki se voi joillekin olla hieman jännittävää, mutta uskon sillä olevan enemmän mahdollisuuksia kuin haittoja.

Tila- ja aikasidonnaisuus taidekasvatuksessa / tuntisuunnitelma

Harjoituskerralla tutustuttiin muutamaan tekstiin koskien ilmiöoppimista ja paikkasidonnaisuutta kouluissa, perfomanssia ja taiteen prosessinomaisuutta. Näiden tekstien pohjalta teimme tuntisuunnitelman viidelle kaksoistunnille lukiossa toteutettavaksi.


1. tunti: Johdanto tila-, aika- ja paikkasidonnaiseen taiteeseen
    • ympäristötaide, installaatio ja performanssi
    • minitehtävä installaatiosta koulun ympäristöön ajatusten herättämiseksi
    • tarkempi katsaus ympäristötaiteeseen seuraavan tunnin pohjustamiseksi 
2. tunti: Ympäristötaide
    • paikkasidonnaisuus; pois luokkahuoneesta lähiympäristöön
    • prosessityöskentely korostuu
    • hetkellinen taide
    • materiaalit luonnosta
    • 3-4 hengen ryhmä
3. tunti: Installaatio
    • koululta saatavat materiaalit käytössä; jokaisella ryhmällä oma väri
    • paikkasidonnaisuus; koulu ja sen lähiympäristö
    • 3-4 hengen ryhmä 
4. tunti: Performanssi
    • alkuun lämmittelyharjoituksia
    • performanssin suunnittelu 3-4 hengen ryhmissä (kesto 2-5 min) 
5. tunti: Loppukatselmus
    • performanssien esittäminen ja keskustelu harjoituksista

Ympäristötaide

Tällä harjoituskerralla toteutimme ympäristötaideteoksen pienryhmissä. Aihetta ei oltu juurikaan rajattu ja teokset sijoittuivat yliopiston lähiympäristöön. Materiaalit löytyivät ympäristöstä. Meidän ryhmän teos koostui roskista, jotka löytyivät luonnosta. Kokosimme niistä lintutorniin ikään kuin kaupungin siluetin. Teoksen teemana on ihmisen ja luonnon kohtaaminen ikävällä tavalla ihmisen roskatessa luontoa ja sen vaikutukset eläimiin. Teoksen sijainti on perusteltu teemaan liittyväksi, sillä lintutornista näkee hyvin suoalueelle, jossa on paljon lintuja pesimässä.

Ennen

Jälkeen

Kaupungin siluetti


Koen, että ympäristötaide soveltuu hyvin koulumaailmaan. Sen ohella voi tutkia lähiympäristöään ja löytää sieltä uusia ulottuvuuksia, joita ei muuten välttämättä tulisi huomattua. Nuoret ovat yleisesti ottaen kiinnostuneita luonnosta ja ympäristöstä, joten tämän tapainen roskista koottu teos voi avata silmät sille, kuinka paljon luontoa oikeasti roskataan.

Improvisaatio- ja teatteriharjoituksia

Harjoitustunnilla oli erilaisia improharjoituksia ryhmissä. Lisäksi päivän aikana tuli toteuttaa yksi performatiivinen tuotos jostakin uutisesta, joka herättää tunteita. Päätimme ryhmän kanssa tehdä yhden isomman perfomanssin tapaisen asian useamman pienen sijaan, koska se toimi teoksessamme paremmin.







Installaatio

Kolmannen päivän harjoitukseen sisältyi installaation toteuttaminen yliopiston ympäristöön. Tarkempaa ohjeistusta ei ollut ja se näkyi ryhmien erilaisissa teoksissa. Ryhmämme ideoi melko spontaanisti. Ensimmäisenä tuli idea, että mennäänkö ulos, kun aurinko paistaa. Löysimme hyvän spotin yliopiston takaa ja lähdimme varastoon hakemaan kuormaliinoja ja erilaisia nauhoja. Ulkona kiinnittäessämme liinoja puihin joku ehdotti, että mites olis pyörä tuonne ilmaan. Ja niinhän siinä sitten kävi. Teoksen valmistuessa kuului toteamus ''why though'' ja päätimme sen teoksen nimeksi.






Installaatio opetuksessa mahdollistaa koulun ympäristöön tutustumisen erilaisin keinoin. Tämä voi olla mukavaa muutosta perinteiseen luokkatyöskentelyyn. 

Valotaide

Toisella tunnilla tehtiin erilaisia kokeiluja valoilla. Erilaisia ''testirasteja'' oli kolme; 1) ohjattavat led-valot ja kankaat, 2) kalvomaalaus, varjoteatteri ja projisointi piirtoheittimen avulla ja 3) valomaalaus erilaisilla valoilla ja kameralla pitkän valotusajan kanssa. Valoilla on aina hauska leikitellä ja etenkin valomaalaus oli todella hauskaa. Lopputuloksetkin olivat hienoja lyhyestä kokeiluajasta huolimatta.





-----




-----



Making of...
... ja tässä lopputulos 
Valojen kanssa tekeminen on varmasti oppilaille mieleistä, koska niillä voi tehdä niin monia asioita. Valo hyvin suuri osa arkipäiväämme ja mahdollisuuden tehdä taidetta sen avulla ovat rajattomat.

keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Johdanto

Kurssin ensimmäinen luento oli johdatus tila- ja aikasidonnaisiin nykytaiteen teoksiin. Tunnilla tehtiin myös performatiivinen harjoitus pienryhmissä käyttäen apuna korkeintaan kymmentä A4 paperiarkkia. Harjoituksessa tuli kommunikoida muilla tavoin kuin käyttämällä selkeää ja ymmärrettävää kieltä. 





Johdanto oli tiivis paketti nykytaiteen moninaisiin ilmaisutapoihin, joita voi hyödyntää myös kuvataiteen opetuksessa. Harjoitus voisi sopia tehtäväksi esimerkiksi ennen museokäyntiä pienenä lämmittelynä. Miniperformansseja tuli yhtä monta erilaista kuin oli ryhmiäkin ja jokaisesta kävi ilmi kehollisuuden merkitys performatiivisessa esityksessä.

Palaute toisille ryhmille

Ryhmä 3 - performanssi  Ryhmän teos otti vahvasti kantaa nykyajan kulutustottumuksiin ja niiden vaikutuksista luontoon. Performanssi oli h...